ALTAAR VOOR DE AARDE

Synopsis

Elk mens gaat verschillend om met de dreiging die klimaatverandering voor ons vormt. Sommige worden activistisch, anderen negeren het probleem en velen voelen zich simpel weg machteloos. Volgens de klimaatpsychologen is ons proces rondom klimaatverandering vergelijkbaar met een rouwproces. En juist het erkennen van onze angstige gevoelens en het steun zoeken bij anderen kan ons nieuwe hoop en een diepere verbintenis met de aarde geven. 

Een specifieke tak binnen de ‘klimaatrouw’ die wordt besproken in ‘Altaar voor de Aarde’ is het onderwerp ‘rouwbaarheid’. Deze gedachte veronderstelt dat als we de aarde ‘rouwbaar’ kunnen maken wij haar een andere waarde zullen toedichten. Die kan ons helpen inzien dat wij onderdeel van de aarde zijn in plaats van heerser over.

Video

Maarten Hoogslag

 Sinds 1996 is Maarten werkzaam als coach. Hij traint zowel bedrijven of individuen. Onder andere is Maarten gespecialiseerd in het begeleiden van mensen na een schokkende gebeurtenis. 
In 2016 werd Maarten coach bij klimaatgesprekken.nl waar hij mensen probeert te helpen met het omgaan met de klimaatverandering. 

In deze korte documentaire vertelt Maarten ons over het begrip klimaatrouw en hoe het aangaan van een rouwproces ons kan helpen om actief te blijven strijden voor de toekomst. 

Talitha Schiffer

Talitha Schiffer omschrijft zichzelf als Artitect en Artivist. Zij is beeldend kunstenaar en maakt verschillende werken in hout en met gietwerk. Zij heeft grote fascinatie voor ruimte en architectuur en dit inspireert haar in haar kunst. Ook is Talitha geraakt door de klimaatverandering en probeert ze met haar kunst mensen te inspireren om in transitie te gaan naar een duurzamer leven. 

In deze korte documentaire vraag ik Talitha een plek te ontwerpen waar wij mensen zouden kunnen rouwen om het verlies dat klimaatverandering brengt en samen weer inspiratie en steun te vinden om onze strijd te hervatten.

072DOC

072DOC is een initiatief opgezet door Chris Vijn. Dit project geeft een kans aan jonge makers om een korte, maatschappelijke documentaire te maken in de regio Alkmaar. 

Zij worden begeleidt tijdens het maakproces van de film en ook in het proces na het realiseren van de film. De impact en de gesprekker die voortvloeien uit een film zijn minstens zo belangrijk als het maken van de film zelf.

Festivals & Publicatie

Informatie volgt.